Cutia de hidrant cu lacas pentru stingator
Cutia de hidrant cu lacas pentru stingator este prevazuta cu vizor si un loc unde se poate amplasa un extinctor de 6 kg. ceva mai lata decat o cutie de hidrant simpla, uzuala. Se poate folosi cu succes atunci cand se doreste ca aceasta cutie de hidrant sa adaposteasca si stingatorul. In felul acesta stingatorul si cutia de hidrant sunt protejate si se pot gasi in acelasi loc. Aceasta cutie de hidrant pe langa toate componentele pe care le contine o cutie simpla, este dotata in plus cu un loc in care sta stingatorul, numit lacas. Lacasul cu deschidere separata permite pastrarea unui stingator de incendiu de mica dimensiune.
Cutie de hidrant cu lacas pentru stingator, complet echipata
Ce intra in componenta unei cutii de hidrant interior prevazuta cu locas pentru stingator, atunci cand este complet echipata?
urmatoarele accesorii PSI ar trebui sa fie incluse:
Echiparea cutiei:
– furtun PSI 2” – 20ml;
– racorduri mobile 2” – 1 pereche;
– teava refulare plastic;
– robinet hidrant 2” cu racord fix 2”;
– stingator tip P6 (sau SM 6).
Verificarea stingatoarelor
Perioada minima de verificare, reparare si incarcare a stingatoarelor de incendiu este de 12 luni pentru stingatoarele cu pulbere si cele cu dioxid de carbon si 6 luni pentru cele cu spuma.
Operatiile de verificare constau in :
-demontarea completa a stingatoarelor, curatarea si reprotejarea adecvata (vopsirea) stingatoarelor care necesita aceasta operatie
-verificarea aspectului exterior si interior si a starii de integralitate a subansamblelor
-verificarea functionalitatii subansamblurilor componente
-inlocuirea pieselor defecte (corpuri de refulare, manometre, furtune, manere, garnituri de etansare, membrane si inele de cupru, etc.)
-verificarea starii calitative a agentului de stingere (pulbere/spuma) si incarcarea cu agent de stingere corespunzator
-verificarea la etanseitate a recipientului stingatorului conform Prescriptiilor tehnice PT 5-2003 Colectia ISCIR
-starea de incarcare a buteliei cu dioxid de carbon/azot
-sigilarea, inscriptionarea si etichetarea stingatorului cu modul de folosire, focarele de incendiu la care poate fi folosit, date despre producator, data la care stingatorul a fost verificat si data urmatoarei verificari
Intrega operatie de verificare, reparare si incarcare a stingatoarelor se poate face de catre oricare dintre companiile atestate special pentru aceste operatiuni si avandu-se in vedere procedurile specifice de lucru aprobate de Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila, precum si Prescriptiile Tehnice PT 5-2003 Colectia ISCIR pe una din firmele partenere autorizate pentru acest lucru.